Jemný med pochádzajúci prevažne z agátových hájov Záhoria a južného Slovenska. Má svetložltú farbu so zelenkastým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy zostáva dlho tekutý a nekryštalizuje. Vyznačuje sa jemnou chuťou a obsahuje menej peľových zŕn ako kvetový med. Je preto vhodný aj pre slabších alergikov. Má povesť najsladšieho zo všetkých medov.
Prvý jarný med z nektáru ovocných stromov či repky olejnej, neskôr med zo slnečnice, ďateliny, lúčnych kvetov z celého územia Slovenska. Med je ľahko stráviteľný, pretože obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu, ktoré sa rýchlo vstrebú do krvi čím sú pre ľudský organizmus rýchlym zdrojom energie. Navyše má med vďaka množstvu prírodných látok aj povzbudzujúce účinky – rastlinné hormóny, éterické oleje či aromatické látky. Okrem priamej konzumácie je kvetový med obľúbeným pomocníkom v kuchyni pri varení a pečení.
Lipový med patrí medzi najlepšie a najhodnotnejšie medy. Vzniká z nektáru lipy, má lahodnú, príjemnú chuť a voňavú arómu lipového kvetu. Je veľmi bohatý na vitamíny (najmä B1), aminokyseliny, peľ a živice. Lipový med je veľmi ľahko stráviteľný vďaka svojmu pôvodu a obsahu prírodných látok.
Peľ posilňuje oslabený imunitný systém organizmu, je bohatý na biologicky účinné látky. Obsahuje bielkoviny, vitamíny, aminokyseliny, proteíny, uhľohydráty, rôzne fermenty, stopové prvky.