Chia sú drobné semienka šalvie hispánskej. V kuchyni majú široké využitie vďaka schopnosti viazať na seba tekutinu – zmiešaním s tekutinou vznikne chia gél, ktorý použijete pri príprave pudingu, marmelády, kokteilov a kaší. Chia sa dajú použiť aj pri pečení chleba, sušienok, muffinov. Majú ľahko orieškovú chuť.
Cíceru sa tiež niekedy hovorí rímsky hrach. Je to strukovina s jemnou orieškovou chuťou a ľahkou krémovou konzistenciou. Môžete ju použiť ako prílohu alebo ako základ nátierok či polievok. Vychutnajte si ju v biokvalite.
Zamatovo-čierne drobné semienka majú piepornú zemitú a ľahko horkastú chuť. V Turecku a orientálnej kuchyni patria semienka černušky (čiernej rasce) bezpodmienečne na chleba a slané pečivo. Pomleté s rascou a koriandrom sa výborne hodia na omelety. Čierna rasca hrá dôležitú úlohu v indickej kuchyni, je nenahraditeľná v kuracích pokrmoch a vegetariánskych jedlách. Opražené semienka sú veľmi dobré v šalátoch a omáčkach.
Čierne korenie je mnohostranne využiteľné a používa sa celé, drvené alebo čerstvo mleté. Plody čierneho korenia sa zberajú tesne pred ich úplným dozretím a potom sa sušia. Pôsobí povzbudivo a zlepšuje trávenie.